Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Bronzen zonnewijzers

Lees verder »

»

Restauratie en advies

Lees verder »

»

Keramische zonnewijzers

Lees verder »

»

Persoonlijke details

Lees verder »

»

Nieuwsberichten

donderdag 05 oktober 2017

Zonnewijzers in Nederland

Zonnewijzers van Analemma Zonnewijzers in google maps

Zonnewijzer worden per stuk gemaakt en daarna geplaatst op locatie. Wellicht is er een zonnewijzer bij u in de buurt, dan kunt u een kijkje gaan nemen. Lees verder om te zien waar u een aantal zonnewijzers in Nederland kunt vinden die door ons zijn gemaakt.

Lees meer »


zondag 15 januari 2017

Wat is een zonnewijzer?

Een zonnewijzer is een klok die werkt in de zon. De zon schijnt op de schaduwwerper en de schaduw geeft de tijd aan, maar meer is mogelijk.

Lees meer »


Bedrijfsprofiel

Copyright © 2001-2013, Anthony Ayiomamitis.

© Anthony Ayiomamitis.

De analemma is de acht-vormige figuur die u hier ziet. Wanneer u op een vaste dag in de week, telkens op het zelfde tijdstip op uw horloge een foto van de zon maakt ontstaat deze figuur. De analemma ontstaat door de elliptische baan van de aarde rond de zon en de stand van de aardas.

De analemma toont de sierlijkheid van de beweging van de zon die ook tot uitdrukking komt in veel van onze zonnewijzers. Ook is het een verrassend figuur, het verschijnt daar waar de lokale zonnetijd en culturele tijden zoals de zomertijd bij elkaar komen. Ook deze verrassing vindt u terug in onze zonnewijzerontwerpen: wanneer de zonnewijzers in de zon geplaatst worden geeft de schaduw werkelijk de juiste tijd en datum aan. 

Het hart van Analemma Zonnewijzers is drs. ir. H. J. Hollander.

drs. ir. H.J. Hollander (Hendrik Hollander)

drs. ir. H.J. HollanderOp jonge leeftijd was Hendrik Hollander al gefascineerd door de beweging van de hemellichamen. Na afronding van de studie Elektrotechniek en Wiskunde vond hij zijn weg als automatiseringsdeskundige, maar de liefde voor de sterrenwereld bleef. Als hobby begon hij eenvoudige zonnewijzers te ontwerpen.

Wat klein begon groeide uit tot een professie. Hendrik realiseert nu zonnewijzers in vele vormen, van vestzakformaat tot pleinen in de openbare ruimte.

Twee nieuwe typen zonnewijzers zijn door Hendrik Hollander ontworpen. In 2006 ontving hij de innovatieprijs Sawyer dailling prize uit Noord Amerika voor één van deze ontwerpen.

Naast de activiteiten als zonnewijzerspecialist is Hendrik Hollander wiskunde docent en bestuurslid van de volkssterrenwacht Amsterdam.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op, of bekijk de veelgestelde vragen rondom Analemma Zonnewijzers en haar producten en diensten.