Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Astronomisch

De zon maakt dagelijks haar boog langs de hemel. In de nacht maken de sterrenbeelden hun dagelijkse boog langs de hemel. Dit alles vindt u terug in de astronomische zonnewijzer.

Sterrenbeelden

Uiteraard is de zon overdag zichtbaar en de sterrenhemel niet, toch zijn de sterren ook overdag achter de blauwe dampkring aanwezig. Gedurende het jaar trekt de zon voor de 12 sterrenbeelden van de dierenriem langs. Op een astronomische zonnewijzer zijn alle sterrenbeelden van de dierenriem afgebeeld zoals deze er werkelijk aan de hemel uitzien.

Planeten

Op een geboorte-zonnewijzer zijn zelfs de planeten weergegeven zoals Venus of Jupiter. De exacte plaats van de planeten aan de sterrenhemel ziet u op deze zonnewijzers.

De sterrenhemel op een specifieke plaats, datum en tijd

Wanneer u in de zomer naar de sterrenhemel kijkt ziet u andere sterrenbeelden dan wanneer u in de winter naar de sterrenhemel kijkt. Ook als u naar een ander land reist ziet u weer andere sterrenbeelden aan de hemel. Op de astronomische zonnewijzer wordt de sterrenhemel weergegeven van een plek op aarde, een datum en een tijd die u mag kiezen. Bijvoorbeeld Amsterdam, 10 maart 2018 om 14:25, maar ook Florence, 3 oktober 2003 om 12:07 is een prima lokatie en tijd.

Sterrenkijken... overdag

De stand van de sterrenbeelden die op de astronomische zonnewijzer is gegraveerd verschijnt dagelijks éénmaal aan de hemel. Dit kan overdag zijn maar ook 's nachts. Wanneer de sterrenstand overdag plaatsvindt dan wordt dit door de zonneschaduw aangegeven, overdag... De astronomische zonnewijzer is dus  sterrenkijken overdag.