Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Bouwplaten

Deze bouwplaten van zonnewijzers kunt u downloaden in pdf-formaat en zelf printen op bijvoorbeeld 120 grams papier of karton. De zonnewijzerbouwplaten zijn eenvoudig in elkaar te zetten en geven een goed inzicht in de werking van zonnewijzers. Als u een bouwplaat in elkaar heeft gezet en deze in de zon plaatst geeft de schaduw de tijd aan.

Verschillende soorten bouwplaten van zonnewijzers

Er zijn verschillende modellen met elk een aantal specifieke eigenschappen. Bij de equatoriale zonnewijzerbouwplaat ziet u hoe de zon een half jaar boven op de equator schijnt en ook een half jaar de equator van onderaf beschijnt. De zonnewijzer is instelbaar voor zomertijd en lokale zonnetijd. De zonnewijzer met het wereldbolletje laat zien hoe de zon over de aarde beweegt en de zonnewijzerbouwplaat van de horizontale zonnewijzer maakt gebruik van een schaduwwerper met gaatjes waardoor ook lichtvlekjes de tijd aangeven rond het middaguur. De hoepelzonnewijzer heeft twee tijdschalen, u kunt kiezen voor de weergave van de zonnetijd of de weergave van de zomertijd.

Kegelzonnewijzer

Er zijn ook een tweetal bouwplaten van zonnewijzers waar drs. ir. H.J. Hollander de Sawyer dialing Prize voor ontvangen heeft. Het zijn de bouwplaten met een schaduwwerper in de vorm van een kegel. De belijning van deze zonnewijzer ziet er uit als de belijning van lokale zonnetijd. Echter geeft de zonnewijzer toch exact de zomertijd aan, inclusief de correctie voor de tijdvereffening.

Nocturlabium

Ook is een bouwplaat van een nocturlabium te downloaden. Met het nocturlabium is het mogelijk om 's nachts de tijd af te lezen aan de hand van de stand van de sterren.

Eigendom

De ontwerpen van de bouwplaten mogen niet veranderd worden en blijven eigendom van Analemma Zonnewijzers.