Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Zonnewijzers

Analemma realiseert zonnewijzers van kleine relatiegeschenken tot pleinen in de openbare ruimte. In samenwerking met de opdrachtgever worden de ontwerpen vormgegeven. Tal van besluiten moeten genomen worden. Wat wordt er met de zonnewijzer uitgedrukt, is er historisch verband of is er een verbintenis met een feestelijkheid. Daarnaast zijn er keuzes omtrent de materialen, de plaats, de oriëntatie. Er zijn mogelijkheden voor het plaatsen van afbeeldingen in het ontwerp.  

Vaak worden kunstenaars en vakmensen op de verschillende disciplines betrokken om de zonnewijzer te realiseren. Zonnewijzerontwerper drs. ir. H.J. Hollander (Hendrik Hollander) is uw aanspreekpunt. In overleg met hem ziet u wat mogelijk is. Een serie zonnewijzers als relatiegeschenk, een cadeau voor een jubileum of een plein in een nieuwbouwwijk. Op al deze terreinen heeft Analemma Zonnewijzers een ruime expertise opgebouwd sinds de start in 2000.

De techniek achter zonnewijzers

Al eeuwen wordt de zonneschaduw gebruikt om de tijd aan te geven. In de laatste decennia zijn toch veel ontwikkelingen geweest op het gebied van de zonnewijzerkunde. Drs. ir. H.J. Hollander heeft voor een bedrage aan de zonnewijzerkunde in 2006 de Saywer Dial prize gekregen uit Noord Amerika. Om te garanderen dat de zonnewijzers werkelijk de juiste tijd en datum aangeven is een expertise noodzakelijk die drs. ir. H.J. Hollander inbrengt. Op locatie wordt de exacte oriëntatie van het het noorden opgemeten middels het peilen van de zon. Het ontwerp wordt hierop afgestemd waarna met grote precisie alle onderdelen van de zonnewijzer worden geplaatst worden zodat de kwaliteit gewaarborgd is.

Analemma verkoopt kleine zonnewijzers uit voorraad. Naast het overige werk op maat treedt drs. ir. H.J. Hollander op als adviseur voor restauraties en projecten waarbij de zon en de tijd een rol spelen.

Zonnewijzers