Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

Astronomische zonnewijzers
zonnewijzers met sterrenbeelden

Zonnewijzers met sterrenbeelden

Zonnewijzers geven de tijd en de datum aan zodra de zon op de schaduwwerper schijnt. Astronomische zonnewijzers kunnen meer. Deze geven ook de stand van de sterrenhemel weer en de plaats van de zon tussen de sterrenbeelden van de dierenriem.

Sterrenhemel van een bepaald moment

De positie van de zon bepaalt de lokale zonnetijd, de positie van de sterrenbeelden bepaalt de sterrentijd. Astronomische zonnewijzers geven de sterrenhemel weer op een bepaalt moment. Dit kan een bepaalde sterrentijd zijn. Ook is het mogelijk de sterrenhemel weer te geven van een bepaald moment op een bepaalde dag. Bijvoorbeeld kan de sterrenhemel van 26 mei 2017 om 23:15 uur te Utrecht weergegeven worden. Het is een voorbeeld, alles is mogelijk.

Zonnebaan

De zonnebaan (ecliptica) is als een cirkel afgebeeld op de zonnewijzer. De sterrenbeelden van de dierenriem zijn getekend zoals deze werkelijk aan de hemel staan. Iemand die ‘s nachts deze sterrenbeelden aan de hemel kan herkennen zal de sterrenbeelden ook op de zonnewijzer herkennen. De zon beweegt over de ecliptica langs de aangegeven sterrenbeelden van de dierenriem. De positie van de zon op een bepaalde datum naar keuze kan ingetekend worden. Bijvoorbeeld een aantal data van verjaardagen. De zonneschaduw geeft dagelijks aan wanneer de sterrenhemel die op de zonnewijzer staat daadwerkelijk aan de hemel zichtbaar is. Aangezien het de zonneschaduw is die dit moment markeert is het overdag: deze zonnewijzer maakt sterrenkijken overdag mogelijk.

Sterrenbeelden dierenriem

De sterrenbeelden van de dierenriem zijn Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen. U kent deze sterrenbeelden wellicht van de horoscoop. Astronomische zonnewijzers geven de werkelijke plek aan van de zon en de sterrenbeelden van de dierenriem.

 

Een zonnewijzer met sterrenbeelden kopen? Klik hier.