Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

geboorte-zonnewijzer, zonnewijzer met sterren en planeten
zonnewijzer met hemelse vingerafdruk

Hemelse vingerafdruk, een zonnewijzer met unieke stand van sterren en planeten

Zonnewijzers kunnen meer dan alleen de tijd aangeven. Deze zonnewijzers geven de stand van de sterren en planeten weer voor een specifieke datum, tijd en plaats. Zij markeren de geboorte onder het juiste gesternte.

Planeten

Het woord ‘planeet’ betekent oorspronkelijk ‘zwerf-ster’. Hiermee wordt aangeduid dat een planeet aan de hemel er uitziet als een ster, maar deze ster zwerft langzaam over de sterrenhemel. Een planeet is na verloop van tijd in een ander sterrenbeeld te vinden. We kunnen de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus aan de hemel zien. Precies deze planeten worden op een geboorte-zonnewijzer weergegeven. Omdat de planeten voortdurend van positie veranderen geldt deze zonnewijzer precies voor één datum naar keuze en voor één locatie op aarde naar keuze. Bijvoorbeeld 26 mei 2017, 23:15 te Utrecht, maar elke tijd en plaatst is mogelijk.

Sterrenhemel en planeten

Deze zonnewijzers geven alle planeten en sterrenbeelden van de dierenriem weer aan de hemel. Het gaat dan om de stand op een datum, tijd en plaatst naar keuze. Bijvoorbeeld kan de sterrenhemel van 26 mei 2017 om 23:15 uur te Utrecht, het is een voorbeeld, alles is mogelijk.

Zonnebaan

De zonnebaan (ecliptica) is als een cirkel afgebeeld op de zonnewijzer. De sterrenbeelden van de dierenriem zijn getekend zoals deze werkelijk aan de hemel staan. Iemand die ‘s nachts deze sterrenbeelden aan de hemel kan herkennen zal de sterrenbeelden ook op de zonnewijzer herkennen. De zon beweegt over de ecliptica langs de aangegeven sterrenbeelden van de dierenriem. De positie van de zon op de datum naar keuze is weergegeven op de zonnewijzer. Ook ziet u de plaats van alle planeten. De zonneschaduw geeft dagelijks aan wanneer de sterrenhemel die op de zonnewijzer staat daadwerkelijk aan de hemel zichtbaar is. Aangezien het de zonneschaduw is die dit moment markeert is het overdag: deze zonnewijzer maakt sterrenkijken overdag mogelijk.

Sterrenbeelden dierenriem

De sterrenbeelden van de dierenriem zijn Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen. U kent deze sterrenbeelden wellicht van de horoscoop. De zonnewijzers met sterrenhemel geven de feitelijk stand van de sterrenbeelden aan en ook de feitelijke stand van de zon en planeten.

Een zonnewijzer met hemelse vingerafdruk kopen? klik hier.