Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

Huis te Manpad
Huis te Manpad

Huis te Manpad

Het Huis te Manpad is een historische buitenplaats aan de Herenweg 9 in het Noord-Hollandse Heemstede. De geschiedenis van het Huis te Manpad gaat terug tot 1634-1640. Cornelis Heuts bouwde in Heemstede een buitenhuis, het voorste gedeelte van het Huis is nog uit deze periode.

Zonnewijzer

In de kelder van het huis is een zonnewijzer te vinden. De zonnewijzer is een ronde stenen plaat die aan twee zijden is bewerkt tot zonnewijzer. In samenwerking met de huidige bewoners heeft Analemma deze zonnewijzer opgemeten en geanalyseerd. Uit de analyse is naar voren gekomen voor welke muur de zonnewijzer is ontworpen en ook voor welke plaats op aarde de zonnewijzer ontworpen is. Dit is berekend voor beide zijden van de zonnewijzer. Ook is nu bekend wat de maatvoering is van de ontbrekende schaduwwerpers. Hierdoor kunnen deze opnieuw vervaardigd worden. Een deel van de becijfering kan gerestaureerd worden en het ontbrekende deel kan opnieuw aangebracht worden.

Klooster Alverna

Nabij Huis te Manpad is het klooster Alverna gelegen met een vergelijkbare zonnewijzer waardoor suggesties gedaan konden worden omtrent de te gebruiken materialen voor restauratie.

Verschillende wijzen van herplaatsing zijn mogelijk. Tot op heden is nog niet besloten tot restauratie en herplaatsing over gegaan.

 

Huis te Manpad