Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

wereldzonnewijzer

Wereldzonnewijzer

Een zonnewijzer geeft de tijd aan, dat is vanzelfsprekend maar veel meer is mogelijk. Vele zonnewijzers geven naast de tijd ook de datum. Het is mogelijk een specifieke datum door de zon te laten markeren bijvoorbeeld de datum van een jubileum. Vaak worden ook de data van start van de seizoenen weergegeven. Bij de start van de seizoenen is de zon gepositioneerd boven de equator (evenaar) van de aarde of boven één van de keerkringen. Dit principe wordt goed weergegeven door de Wereldzonnewijzer.

De zon recht boven de aarde

De wereldzonnewijzer bestaat uit een messing schijf van 10.5cm diameter. Op deze messing schijf is een zeer gedetailleerde gravure van de wereld aangebracht. In de gravure van de wereld zijn verschillende meridianen ingetekend, de keerkringen en de evenaar.  De messing schijf is gemonteerd aan de onderkant van een perspex schijf van 4cm dik. Op het perspex is een klein puntje aangebracht dat een schaduw werpt op de gravure van de wereld. Wanneer de zonnewijzer in de zon wordt geplaatst ziet u de schaduw als een klein zonnetje over de aarde trekken. De plek van deze schaduw geeft precies de plaats op aarde aan waar de zon recht boven staat, in het zenit.

Weergave tijd en seizoen

De plek van de schaduw geeft ook de tijd aan. U leest deze af ten opzichte van de meridianen. Bij elke meridiaan is het betreffende uur gegraveerd. Ook ziet u de schaduw van de zon over de evenaar glijden van de gravure bij de start van de herfst of de lente. Bij de start van de winter of zomer beweegt het zonnetje over één van de keerkringen.

Sterrenkijken overdag

De wereldwijzer is ook verkrijgbaar met de sterrenhemel in plaats van de aardbol. Er zijn twee uitvoeringen, één met de sterrenbeelden van het voorjaar en één met de sterrenbeelden van het najaar. Bij de wereldwijzer met de sterrenbeelden ziet u de schaduw van de zon tussen de sterren bewegen. De schaduw van de zon geeft aan waar de zon tussen de sterrenbeelden van de dierenriem staat: sterrenkijken overdag…

Wereldzonnewijzer kopen, klik hier.