Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

bouwplaat van een zonnewijzer
zonnewijzerbouwplaat “horizontaal”

Zonnewijzer van papier

Een horizonatle zonnewijzer die de zomertijd aangeeft is eenvoudig te maken met deze zonnewijzer van papier. Wanneer u de zonnewijzer in elkaarheeft gezet en deze in de zon plaatst dan geeft de zonneschaduw de tijd aan. De zonnewijzer heeft een v-vormige schaduwwerper. In de schaduwwerper zijn enkele plaatsten aangegeven waar kleine gaatjes in de werper geknipt kunnen worden. Rond het middaguur schijnt de zon via deze gaatjes door de schaduwwerper heen en geven de lichtpuntjes de tijd aan.

Richten op het noorden

Het is van belang dat de zonnewijzer van papier op het noorden is gericht. In het ontwerp is een kompasroosje opgenomen. Richt dit kompasroosje naarhet noorden en u ziet dat de schaduw de zomertijd aangeeft. Het is ook mogelijk de zonnewijzer gelijk te zetten met uw horloge, dan heeft u als vanzelf de zonnewijzer op de juiste wijze naar het noorden gericht.

Downloaden van de zonnewijerbouwplaat

U kunt de zonnewijzer van papier downloaden door hier te klikken:

horizontale zonnewijzer van papier

De bouwplaat werkt in Nederland. De bouwplaat is gratis te gebruiken voor niet commercieel gebruik of een persoonlijk schoolwerkstuk. Wanneer u de bouwplaat voor een instelling, school of workshop in oplage wilt gebruiken vragen wij een vergoeding per stuk. Vraag naar de voorwaarden door hier te klikken.

De files die u download hebben copyright, blijven eigendom van Analemma en mogen niet veranderd worden.