Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

Zonnewijzerplein Helmond
zonnewijzer Helmond

Zonnewijzerplein

De naam van het plein in Helmond: “het Zonneplein” vraagt eigenlijk al om een zonnewijzer in de openbare ruimte. In de samenwerking tussen Analemma Zonnewijzers en de gemeente Helmond is deze zonnewijzerplein tot stand gekomen. De schaduwwerper van deze zonnewijzer is bijna 6 meter lang en daarmee behoort deze zonnewijzer in Helmond  tot de groep van grootste zonnewijzers in Nederland. Het geheel bestaat uit een combinatie van roest vrij staal, natuursteen en sierstraatwerk. Het plein is 30 meter diameter. Met een hardstenen band wordt in het straatwerk de zomertijd aangegeven met Romeinse cijfers. Bij elk Romeins cijfer start een lijn van klinkers. Op de juiste tijden valt de schaduw van de schaduwwerper over de juiste lijn. In het midden van het zonnewijzerplein is de schaduwwerper opgesteld. Op de schaduwwerper is een roest vrij stalen nodus aangebracht. De schaduw van deze nodus geeft de start van de seizoenen aan. Bij de start van de zomer, herfst, lente en winter beweegt de schaduw van de nodus over de juiste lijn in het straatwerk.

Uitleg bij de zonnewijzer

In het ontwerp van de schaduwwerper is een ronding opgenomen. samen met de stralen daar omheen verwijst dit naar de zon. Op de ronding is aan beide zijden een roest vrij stalen informatiebord aangebracht. Hierop wordt uitgelegd hoe men de zonnewijzer kan aflezen.

Techniek achter de zonnewijzer

Analemma Zonnewijzers heeft alle technische berekeningen uitgevoerd, de constructietekeningen gemaakt voor de schaduwwerper en deze werper geleverd en geplaatst. In overleg met de gemeente heeft dit zonnewijzerplein zijn uiteindelijke vorm gekregen. Alles is getest op kindvriendelijkheid en veiligheid.

Voor meer informatie over de mogelijkheden van een zonnewijzerplein overlegt u met drs. ir. H.J. Hollander.