Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

zonnewijzerplein ideeën

Zonnewijzerpleinen

Analemma Zonnewijzers heeft vele zonnewijzerpleinen en zonnewijzers in de openbare ruimte gerealiseerd. Vaak gaat dit in samenwerking met gemeenten, ingenieursbureau’s, architecten bureau’s of kunstenaars. Hier zit u enkele ideeën voor zonnewijzers in de openbare ruimte.

Zonnewijzers kunnen gecombineerd worden met water. Een levende zonnewijzer (analemmatische zonnewijzer) kan dienst dan als zonnig eiland. De Een uurvlak-zonnewijzer kan opgebouwd worden uit verschillende blokken. Door deze juist op te stellen geven deze te tijd aan maar kunnen ook dienst doen als bankje of speelelement.

Het zonnewijzerplein met de grote boog maakt gebruik een niet eerder uitgevoerd principe. Het zonnelicht valt op een aantal horizontaal opgestelde spiegels en het weerkaatste licht geeft de tijd aan, aan de binnenkant van de boog.

Een zonnewijzer kan op een schoolplein uitgevoerd worden en ook aan de schoolmuur. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. Hierdoor ontstaat een beeld dat het schoolplein sterk bij het schoolgebouw betrekt. Wanneer een leerling op de juiste plek gaat staan geeft de schaduw van deze leerling de tijd aan.

Zonnewijzers zijn educatief maar het speelelement van een zonnewijzer in de openbare ruimte kan van belang zijn. Met een touwzonnewijzer kan een voorbijganger actief aan de slag met de zonnewijzer. De uren worden aangegeven met paaltjes waarop de kinderen ook kunnen spelen.

Een plein is een ontmoetingsplek waar mensen even van de zon willen genieten. Een zonnewijzerplein kan zo worden ontworpen dat de seizoenen als bankjes in een arena zijn opgesteld. Hier kunnen mensen rustig in de zon zitten en mijmeren over de werking van het object.

De zonnewijzer met de schuin opgestelde ring geeft de drie relevante tijden aan: de zonnetijd, de zomertijd en de wintertijd. Het werkt op basis van een wiskundige eigenschap, ook zijn enkele astronomische elementen toegevoegd. Deze zonnewijzer zou bijvoorbeeld goed tot zijn recht komen op een campus van een universiteit.

De zonnewijzer met de “hoed” is een fraai compact model. De schaduw van de bovenste ronde plaat geeft de tijd aan. Het is goed te bezichtigen van alle kanten en ook hier leest de voorbijganger de tijd af.

Bent u een partij die een openbaar plein gaat inrichten, twijfel niet om van gedachten te wisselen met ons en klik hier.