Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

zonnewijzer roestvrij staal
zonnewijzerschaal

Zonnewijzer roestvrij staal met hardsteen voet

Deze zonnewijzer is een stukje vakwerk waarbij veel verschillend disciplines bij elkaar komen. De roestvrij stalen schaal is opgebouwd uit verschillende lagen om voldoende dikte te maken. De zonnewijzer roestvrij staal en gelakt bevindt zich aan de binnenzijde van de schaal. Het roestvrij staal is zo bewerkt dat de schaduw een mooi contrast geeft. De hardstenen voet is op maat gemaakt zodat de schaduwwerper precies op de juiste wijze in de schaal is opgesteld. Om dit te bereiken is onder het maaiveld een verstelbare slede aangebracht op een betonnen constructie.

Aflezen van de tijd

De belijning is in het zonnewijzer roestvrij staal aangebracht in de vorm van “analemma’s”. Dit zijn de 8-vormige lussen die u op de foto kunt zien. Hierdoor is het mogelijk direct de tijd van uw horloge af te lezen met behulp van de zonneschaduw. In de zomer leest u de zomertijd af, in de winter leest u de wintertijd af.

Aflezen van de datum

Naast de tijd geeft de zon ook de start van de seizoenen aan en ook nog een tweetal data die van belang zijn voor het bedrijf dat deze zonnewijzer liet bouwen. De zonnewijzer is exact gericht op het noorden zodat alles werkt.