Analemma Zonnewijzers

Analemma Zonnewijzers

Projectfoto's

Zonnewijzervaas Verwolde

Restauratie zonnewijzervaas

Huis Verwolde in Laren (oost Nederland) is gelegen in een bosrijke omgeving.  De tuin van het kasteel is opengesteld voor publiek. In de tuin is een zandstenen zonnewijzervaas te vinden. Op deze vaas zijn 4 zonnewijzers aangebracht. Voor elke windrichting één stuks. De zonnewijzer vertoont sterke overeenkomst met de vazen op het toegangshek. Het daarvan behouden ontwerp van Ph. W. Schonck wordt gedateerd in 1776.

De schaduwwerpers van de zonnewijzers waren echter zoek en ook de belijning van de uren was (deels) afwezig. Van de schaduwwerpers was nog wel te zien dat deze met lood in de vaas waren bevestigd.

Nieuwe schaduwwerpers en nieuwe belijning van de uren

Door de oude – deels nog aanwezige – uurlijnen over te nemen en in te meten was het mogelijk te bepalen voor welke locatie deze ontworpen waren. Ook konden de afwezige delen van de belijning worden aangevuld. De complete belijning is weer aangebracht op de vaas. De verdwenen schaduwwerpers zijn opnieuw ontworpen zodat deze passen bij de zonnewijzers op de vaas. Deze werpers zijn met de hand gegoten in brons. De werpers zijn geplaatst en weer met lood bevestigd op de juiste plaats.

De oriëntatie

Door exacte de noord-zuidlijn te bepalen middels het schieten van de zon kon de vaas in de juiste richting worden geplaatst zodat de schaduw nu weer de juiste tijd aangeeft.